2014. április 5., szombat

Samnis-háborúk - Samnisok sorozás alatt

Sziasztok,

Sajnos január óta nem tudtam írni, ennek legfőbb oka az volt, hogy egyszerűen nem volt időm semmire. Másodsorban nem nagyon volt játék sem, amiről írhattam volna. Viszont legalább a festéssel tudtam haladni. A samnis-ok mellett elkészül a köztársasági Rómához a latin gyalogság is.

Miután a római légiók januárban felálltak és harcra készek, ideje volt a samnis erőket is számba venni és kifesteni. Szerencsére erről már kép is van és majdnem kész is vagyok a sereg felével, 12 talpból 5-tel.






A samnis hadsereg nem túl bonyolult felépítésű DBA és Phalanx rendszerben: az egyetlen nemesi lovasság mellett 11 cohors áll fel az ellenséggel szemben. Kisebb problémát az jelenthet, hogy a samnis harcosok a könnyű gyalogság kategóriába esnek, ami kisebb harcértéket ad, de kiváló mozgékonyságot és terepjárást nyújt cserébe. Ezekkel a feltételekkel valószínűleg nem a frontális harc lesz az elsődleges taktika, hanem a szárnyak illetve az egyes alakulatok átkarolása és esetleg hátbatámadása. Persze a római légiók ellen lehet ez kevés lesz, de ez majd eldől a csatatéren.

A négy elkészült cohors-ból kettő a fehér-ezüst Legio Linteata festést kapta, ami a samnis-ok 'elit' alakulata volt. Bár ezek ebben a két rendszerben nincsenek kidolgozva, felkészültem rá, hogy esetleg lesz olyan rendszer is amiben ez az osztag is ki lesz dolgozva. Bár a Phalanx rendszerben még erre is van lehetőség.

Valószínűleg ebben a hónapban elkészül az egész samnis sereg, amiről szintén be fogok számolni ezen az oldalon.